O nás

Název: Petr Kodys, KO + HA Pekařství
Adresa: Novobranská 18, 41201 Litoměřice
IČ: 42479517
DIČ: CZ551001210

Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku od 23. 11. 1992
(Předmět podnikání: Pekařství, cukrářství)
Číslo jednací: 776/2001-OZU/497
Evidenční číslo ŽL: 350600-46884-01
Evidující úřad: Okresní úřad Litoměřice, okresní živnostenský úřad

Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku od 23. 11. 1992
(Předmět podnikání: Pekařská výroba)
Číslo jednací: 1665/92-F
Evidující úřad: Městský úřad v Litoměřicích, obecní živnostenský úřad

Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku od 30. 7. 1996
(Předmět podnikání: Hostinská činnost)
Číslo jednací: 1125/R/96-F
Evidenční číslo ŽL: 350600-41769-00
Evidující úřad: Okresní živnostenský úřad, Okresního úřadu v Litoměřicích


 

Historie Pekárny Kodys & Hamele

Nápad s pekárnou přinesl do svého bývalého pracoviště Ing. Petr Kodys, ale nenašel pochopení pro realizaci a tak přizval ke spolupráci v již soukromém projektu kamaráda z košíkové, stavbyvedoucího Edu Hameleho. Po neúspěšné aukci křešické pekárny byla zvažována varianta umístění pekárny v roudnické cukrárně, ta ale neuspěla pro její nedostatečné rozměry. Poté byl konzultován záměr výroby a prodeje pečiva s vedením města a s bývalým bytovým podnikem. Puvodni vyloha 1992Ze tří nabídek nebytových prostor byla vybrána ta v Novobranské ulici a to především kvůli nejméně náročné rekonstrukci vnitřních prostor. Za to, že o úspěchu celého projektu rozhodne paradoxně umístění v této ulici, která v té době patřila k těm nehezkým a značně zanedbaným, je nutno poděkovat všem, kteří se v Novobranské ulici rozhodli podnikat a městu Litoměřice za nové podzemní sítě, zadláždění a veřejné osvětlení.

Objekt č. p. 18 byl postaven před více než 100 lety a původně sloužil jako fotoateliér s prodejnou a vlastní fotolaboratoří. V normalizačních dobách došlo k největšímu úpadku této nemovitosti. Nebytové prostory postupně přešly z fotoateliéru na provoz, kde se šilo prádlo nadměrných rozměrů a plyšové hračky. Totálně však selhala údržba a prostory byly předávány jako vybydlené a nefunkční. Ani fasáda secesního charakteru nebyla díky necitlivým rozhodnutím rádoby kompetentních úředníků ušetřena a povolená náhrada za škrábanou levnou omítku byla velmi necitlivá.

Za nějaký čas však zazářila do ulice přes krásně zrekonstruovanou secesní výlohu nová prodejna a uvnitř začalo vonět pečivo…, ale pěkně popořádku…

Již v srpnu roku 1991 proběhla první schůzka s dodavateli kompletní linky na výrobu pečiva a začala jednání o finančním zajištění celého projektu. Byl zadán i projekt na stavební úpravy výrobny a prodejny. Pro počáteční nedostatek peněz byla velká většina prací prováděna svépomocí. Při zajišťování větších akcí (betonáže podlah a osazování technologie – hlavně pekařské pece) vydatně pomohli i kamarádi. Pouze odborně práce týkající se rozvodu médií, stejně jako obklady a dlažby, prováděli odborníci. Doslova ve stavebních pauzách se současně tvořila počáteční sestava pracovníků, kteří si přečetli naši nabídku zaměstnání na výloze. Takto se s notnou dávkou náhody a štěstí též dostávají oba majitelé do kontaktu se třemi úžasnými lidmi. Všichni již v důchodovém věku, ale s neskutečnou chutí pomoci rozpohybovat pekařské řemeslo ve skromných podmínkách jako v dobách jejich mládí. Jan Henzl, Jaroslav Minks a Růženka Hervertová jsou Ti, kteří v novotou vonících prostorách a na novém vybavení dali pekárně Ko&Ha to nejdůležitější a to je počáteční impuls, své zkušenosti a příklad pro všechny ostatní, že to opravdu jde. Než skončili, zaučili ty mladší a předali jim i receptury, které vyladili tak, že se jen s obměnou novějších přípravků používají dodnes.

4. prosince 1991 v podvečer pak bavorský pekař provedl přesně dle znění smlouvy první záměs na sladké i slané pečivo a výrobnou se tak poprvé šířila vůně čerstvého pečiva. Rekonstrukce Novobranske ulice 1992Nutno poznamenat, že teprve po jeho odjezdu nastala minimálně 14 dní trvající doba zkoušek a ladění receptur. Do vínku si oba majitelé dali, že budou péci pečivo kvalitní a tak sice na začátku naši zákazníci vlivem ladění receptur měli každý den jiné pečivo, ale vždy poctivé. Touto cestou se chceme ubírat stále, i když kvalita není levná a tomu také nutně musí odpovídat ocenění výrobků. Přesto anebo právě proto si pečivo své zákazníky našlo. Všem, kteří jsou s našimi výrobky spokojeni a nutno poznamenat, že nás neopustili ani, když byla rekonstruována celá ulice a cesta k pečivu byla cestou velkým staveništěm, patří i nadále ujištění, že takto chceme pokračovat i v budoucnu.

Stránky: 1 2